Passion for wine

Våra druvor

Våra druvor

Källa: Kaj Björk

Rondo

Rondo är en tidigt mognande Vitis viniferahybrid med ursprung i dåvarande Sovjetunionen. Sorten uppstod i Tjeckoslovakien och kom som ”exempeldruva till Geissenheim i Rheingau där den togs om hand av Dr. Helmut Becker. Det är en flerstegskorsning mellan St. Laurent och Saperavi Savernyi, vilken i sin tur är en korsning mellan Früher Gelber Malingre och Vitis Amurensis. Druvorna är medelstora och klasarna ”bredaxlade”. Stockarna är motstånds-kraftiga mot vinterkyla, mjöldagg och gråmögel och med små anspråk på växtplats. En av förfäderna Vitis Amurensis klarar vinterkyla ner till -40* C. Anspråken på god vattenförsörjning är däremot mera uttalande. Normalt mognar den i början av oktober. Avkastningen är något lägre än för Pinot Noir, mustvikten  något  högre och syran något lägre. Druvorna är söta och kan med fördel användas även som bordsdruvor. Vinerna är djupröda, kraftfulla och substansrika men med lägre tanniner än Regent. Druvköttet är rött vilket gör att den endast kan användas för röda viner. För nordliga lägen är det en framtidsdruva och den används idag för vinproduktion i Tyskland, England och i de skandinaviska länderna.

Leon Millot

Leon Millot är en korsning mellan en amerikansk Riparia rupestrissort och Goldriesling (vilken i sin tur påstås vara en korsning mellan Riesling och Muscat).  Det är en kraftfull druva med hög sockerhalt och stark färg, trots att den mognar mycket tidigt. Den tidiga mognaden gör den lämpad för odling i norra Europa. Den odlas bl. a. i Danmark, Norge och Sverige. Den odlas även i England av en handfull producenter för att ge färg åt ädlare druvsorter. Dessutom odlas den på flera ställen i östra USA då sorten är motståndskraftig mot mjöldagg. Rankan bär små klasar med tättsittande små, blåsvarta druvor med rött fruktkött. Smaken påminner om jordgubbar.

Regent

Regent är en tidigt mognande Vitis viniferahybrid som korsats fram i flera steg av Professor G. Alleweldt i tyska Geisweilerhof. ”Föräldrar” är Chamboursin och Diana, vilken i sin tur är en korsning av Sylvaner och Müller-Thurgau. Klasarna är medelstora. Druvorna är medelstora, tunnskaliga, spröda, runda och mörkblå. Musten är lätt färgad då druvköttet är rött. Stockarna har god motståndskraft mot vinterkyla men vill gärna ha varma och skyddade lägen. Avkastningen motsvarar ungefär Pinot Noir men mustens jämför-bara sockerhalt är högre. Vinerna blir djupröda, aromatiska och tanninrika och påminner om viner från Medelhavsområdet. Sorten är motståndskraftig mot mjöldagg.

Siramé

Siramé är en ny korsning, framtagen vid Rebschule Meier i Würenlingen. Det är en korsning av amerikanska och europeiska sorter där Seyval-korsningar är dominerande. Den kan användas såväl som bordsdruva som för vintillverkning. Mognaden sker i slutet av september och den är därför ett intressant alternativ till sena lägen, inte minst för sin motståndskraft mot svampangrepp. Druvorna kan bli 15mm stora och klasarna är ganska lösa. Siramé finns idag främst i liten omfattning i kantonerna Argau och Zürich. Den ger ett neutralt vin som framförallt ägnar sig för att ingå i cuvéer.

Solaris

Solaris är en hybriddruva, resistent mot de olika typerna av mjöldagg och med tidig mognad. Ibland så tidigt som september/oktober. Den togs fram 1975 vid det statliga vininstitutet i Freiburg och är en korsning mellan Merzling och Saperavi Savernyi. Den har god motståndskraft mot svampangrepp, god avkastning och kan nå hög mustvikt. Dock är den något känslig mot Botrytis. Vinerna har inslag av frukt och kryddor i smaken och är kraftfulla och substansrika. De medelstora druvorna lämpar sig även som bordsdruvor.

Seyval Blanc

Seyval Blanc är en korsning mellan två kloner av Seybel som infördes till England från Frankrike i början på 50-talet. I dag finns den över hela södra delen av landet. Syran är hög, doften och smaken är eterisk och tunnare än Müller – Thurgau. Oblandad påminner den om grapefrukt. Den är härdig, har utmärkt växtkraft, knoppas och mognar tidigt och måste beskäras hårt för att inte ge dåliga druvor och för stora skördar.

Merzling

Varieteten är en korsning mellan Seyve Villard 5-276 x (Riesling x Ruländer). Den togs fram 1960 av Dr. Johannes Zimmermann och har fått sitt namn efter stadsdelen Merzhausen i Freiburg där det statliga vinforskningsinstitutet har sina gårdar. Den gulgröna druvan ger vin med neutral, angenäm doft och fruktighet samt neutral och harmonisk smak. Avkastningen är god.